Обережно - сальмонельоз! Інфекція поширена і небезпечна

e-mail Друк PDF

Сальмонельоз – тема, що не сходить з розділу тривожних подій у хроніках засобів масових інформації. У медичній статистиці ця хвороба незмінно і впевнено посідає одне з чільних місць. Причиною цьому зазвичай є легковажне нехтування норм особистої гігієни, правил збереження і приготування продуктів харчування.
Сальмонельоз - поширена інфекція, яка викликається бактеріями сальмонели. Сальмонельоз у більшості випадків призводить до ураження органів травного тракту. Хвороба супроводжується інтоксикацією та зневодненням організму.
Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювання, однак частіше зустрічаються спорадичні, поодинокі випадки цієї інфекції.
Що є причиною сальмонельозу?


Сальмонели можуть мешкати в кишечнику людини і багатьох видів тварин (курей, індиків, качок, гусей, овець, свиней, корів, собак, кішок, щурів, деяких видів рептилій і навіть комах). Основний шлях зараження сальмонельозом – харчовий, при цьому джерелом зараження людини  служать інфіковані сальмонелами м’ясо тварин і птахів, риба, яйця і яєчні продукти, молоко і молочні продукти тощо.  Крім того, сальмонельоз може поширюватися при забрудненні житлових приміщень і продуктів харчування послідом диких птахів: голубів, горобців, шпаків, чайок та ін.
В харчових продуктах, особливо у напівфабрикатах, насамперед у м’ясному фарші, сальмонели не лише зберігаються, але й розмножуються. Інфікування відбувається через недостатню обробку харчових інгредієнтів або при  вторинному забрудненні  сальмонелами готових страв.
Інший шлях передачі інфекції – водний. Фактором інфікування при цьому є вода відкритих обойм або водопровідна вода в умовах аварійних ситуацій.
Щоб уберегти себе й інших від сальмонельозу, необхідно:
- свідомо дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі та після відвідування туалету;
- навчати правил особистої гігієни дітей;
- дотримуватись правил приготування, зберігання і приготування страв;
- не вживати продуктів сумнівної якості;
- не купувати продукти на стихійних ринках та у невідомих осіб;
- при розробці тушок не допускати, щоб  вміст кишечника потрапив до м’яса.
Окремі рекомендації:
Перед тим як придбати харчовий продукт, завжди звертайте увагу на його зовнішній вигляд, стан виробничої упаковки, термін придатності, рекомендовану температуру зберігання. Придбавши харчовий продукт, обов’язково збережіть товарний чек.
Якщо продукти купуються для дитини, вагітної жінки чи для осіб із захворюванням шлунково-кишкового тракту чи літньої людини, контроль (і самоконтроль!) повинен бути подвійний.
Необхідно добре мити овочі перед їх вживанням, вживати в їжу тільки пастеризоване або кип'ячене молоко, відмовитися від вживання сирих яєць, ретельно прожарювати м'ясо.
До заходів попередження сальмонельозу відноситься обстеження працівників харчових закладів і підприємств.


Головний лікар                    П. Сидоренко

 

Останнє оновлення на Четвер, 24 вересня 2015, 15:22  

Анонси подій

Підтримай Українську армію!
Зателефонуй або надішли смс на номер: 565, один дзвінок або СМС - 5 грн. - єдиний номер для всіх мобільних операторів.

Телефони “гарячих ліній” за якими громадяни можуть надавати інформацію про можливі загрози та факти порушень їх прав і свобод:
Макарівська райдержадміністрація: (04578) 5-14-44, Макарівське ВП Ірпінського ВП ГУНП в Київській області: (04578) 5-24-70, 5-12-70, 102; Народна самооборона Макарівського району: 068-838-81-98.

"Гаряча лінія"
При Макарівській районній державній адміністрації цілодобово діє «гаряча лінія» за телефоном: 5-14-44, що дає можливість громадянам України (в тому числі з АР Крим та східних областей країни) оперативно отримувати достовірну інформацію, відповіді на поставлені запитання.

"Телефон довіри"

При Макарівській районній державній адміністрації діє «телефон довіри» за телефоном: 5-35-55, з метою оперативного реагування на повідомлення громадян, невідкладного вжиття заходів до припинення неправомірних дій, поновлення прав і свобод громадян.

Телефон «гарячої лінії» управління соціального захисту населення Макарівської районної державної адміністрації: 5-25-86

Центр надання адміністративних послуг при Макарівській районній державній адміністрації здійснює прийом суб’єктів звернення у понеділок, середу, п'ятницю, суботу з 8.30 до 15.30, у вівторок та четвер з 13.00 до 20.00, вихідний день: неділя.

Щосуботи, на центральних ринках смт Макарів та с. Бишів проходитимуть ярмаркові заходи. Запрошуються всі бажаючі.